image/svg+xml
image/svg+xml

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında 11 Mayıs 2022 tarihinde ‘’Müzik Terapisi ile Engelleri Aşmak’’ başlıklı etkinlik düzenlenmiştir



10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında 11 Mayıs 2022 tarihinde ‘’Müzik Terapisi ile Engelleri Aşmak’’ başlıklı etkinlik düzenlenmiştir.

 Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından 11 Mayıs 2022 tarihinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen ‘’Müzik Terapisi ile Engelleri Aşmak’’ başlıklı etkinliğimiz konuşmacı Prof. Dr. Şükrü Torun’un paylaşımları ve katılımcıların sorularıyla aktif bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri Birleşmiş Milletler üyesi olan tüm ülkelerde ‘’Engelliler Haftası’’ olarak kabul edilmektedir. Bu hafta engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği ve farkındalık oluşturulmanın amaçlandığı önemli bir haftadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Engellilik Raporu’na göre, dünya nüfusunun yüzde 15’i olan 1 milyardan fazla insan engelli olarak yaşamaktadır.  Ülkemizde ise Ulusal Engelli Veri Tabanına göre engelli bireyler nüfusun %6.9’unu oluşturmaktadır. Bu önemli haftada Sosyal Hizmet bölümü olarak hazırladığımız seminer Dr. Öğr. Üyesi Ferda Karadağ’ın moderatörlüğünde yapılmış olup engelli bireylere yönelik müdahale yöntemlerinden olan müzik terapisinden ve etkililiğinden bahsedilmiştir.

Evrensel bir iletişim diline sahip olan müzik, engelli bireylerin sosyal, bilişsel ve ruhsal gelişim için oldukça önemlidir. Müzik ile sağaltım eski çağlardan günümüze kadar uzanan tarihsel bir geçmişi vardır.  Müzik ile sağaltım yöntemlerinden olan müzik terapisi; bireydeki işitme duyusunu geliştiren ve bu duyu aracılığıyla kişinin iletişim becerilerinin artırılmasını hedefleyen bir yöntemdir.

Seminerde konuşmacı Prof. Dr. Şükrü Torun, eskiden kabul gören lokalizasyon görüşünün yerinin artık Bütünsel Beyin görüşü aldığını vurgulamıştır. Müziğin beyinde sadece tek bir alanı aktive etmek yerine aynı anda birden çok alanı aktive ettiği beyin görüntülüme yöntemleri ile kanıtlanmış olup müzik ile tedavinin tarihte önemli yer tutmasının sebebinin bu olduğuna seminerde değinilmiştir.

Birlikte multidisipliner çalışarak engelleri aşmanın mümkün olduğunun vurgulandığı seminer, öğrencilerin ve farklı meslek mensubu katılımcıların soru ve katkıları ile oldukça faydalı olmuştur. Katkılarından dolayı değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Şükrü Torun’a teşekkürlerimizi sunarız.