image/svg+xml
image/svg+xml

Eğitim

Sosyal Hizmet Bölümü eğitim programları, sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanlarının her kademesinde kullanılabilecek bilgileri içeren derslerden meydana gelmiştir. Dünyadaki en güncel yaklaşımlar, tartışmalar ve kuramsal gelişmeler göz önünde bulundurularak ders program ve içerikleri hazırlanmıştır. Sosyal Hizmet Bölümünde eğitim süresi 4 yıl olup teorik ve uygulamalı dersler olarak yürütülmektedir. Lisans programımızın bir parçası olarak, dördüncü sınıfta (yedinci ve sekizinci dönemlerde) zorunlu uygulama dersleri bulunmaktadır. Sosyal hizmet programının uygulama ağırlığı %30'dur. Öğrencilerimiz, teorik derslerde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarabilmeleri için, öğretim elemanları eşliğinde koruyucu, iyileştirici ve sosyal refahı artırıcı hizmetler veren sosyal hizmet alanındaki kurumlara uygulamalara çıkacaklardır. Sosyal hizmet eğitiminin uygulama boyutu, öğrenilen tüm kuramsal bilgilerin bir anlamda ne ölçüde içselleştirildiğinin sınanma sürecidir. Uygulama süreci buna ek olarak bir kurum bünyesinde çalışmanın çok yönlü deneyim kazanma alanlarını da kapsar. Başka bir deyişle sadece müracaatçı grubuyla karşı karşıya kalmanın ötesinde öğrenciler, kurum kültürünü öğrenme, bu yapı içinde kendini tanıma ve ifade etme, iletişim kurma, ilgili sorun alanını tanıma, hizmet türü, tarzı ve işleyişi öğrenme, bu süreç içinde mesleki, profesyonel sorumluluk üstlenme, gözlem yapma, değerlendirme, uygun müdahale stratejilerini geliştirme, planlayabilme ve uygulayabilme becerilerini geliştirirler.

Programın öğretim dili Türkçe'dir. Öğrenci mezun olabilmek için, eğitim-öğretim müfredatında belirtilen dönem başına 30 AKTS olmak üzere, toplam 240 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak zorundadır. Bu dersler teori, ödev, uygulama, proje, sunum gibi eğitim öğretim etkinliklerini içermektedir.

Sosyal Hizmet Anabilim Dalı lisans programının amacı, öğrenciye sosyal hizmet alanındaki kuramsal ve teorik bilgiyi kazandırmak, pratikte sosyal hizmet uzmanının kazanması gereken beceriyi öğrencinin kurumlarda gerekli uygulamalarda bulunarak elde etmesini sağlamaktır. Mezunlarımızın kamu ve özel kurumlarında; yerel yönetimlerde ve sivil toplum örgütlerinde istihdam edilebilecek nitelikler kazanması amaçlanmaktadır. Yeniliklere ve değişime açık, bütüncül bakış açısına sahip bireyler yetiştirerek, gerekli bilimsel yöntemleri kişilerin, ailelerin ve toplumların ihtiyaçlarına uygun en iyi şekilde kullanabilen meslek elemanlarını yetiştirmek eğitim amacımızdır.